joi, 27 martie 2014

Vestitorul primaverii

Pamantul somnoros a inceput sa se trezeasca la viata.Norii suri au captusit tolba posomorata a iernii, apoi si-au luat zboul catre taramurile ingetate.
Pe cerul limpede ca un cristal luminos, razele calde si aurii ale soarelui poleite in culori de primavara, incalzesc pomii golasi.
Primavara, fiica cea mai tanara si mai frumoasa a anului, trezeste la viata intraga natura. Peste tot este veselie si agitatie.
La munte, baba Iarna inca nu si-a adunat cojoacele. Langa firicelele subtiri de apa, din pamantul umed si negru se zareste o suava floricica. Ghiocelul, cu gluga lui cea verde si cu clopotelul de argint priveste imprejur la razele soarelui care dezmiarda muntele golas si pustiu.
-Ghiocelule, de ce ai iesit de sub zapada? intreaba bradul imbracat in dantela alba cercelata.
-Zana Zapezii imi este datoare pentru ca i-am imprumutat culoarea si in fiecare primavara, ma lasa sa ies de sub zapada poleita cu margaritar.
-Ghiocelule ,fii bucuros ca ai stat toata iarna sub pamantul somnoros.A fost o iarna grea, dar si frumoasa! Bine ca ne-ai adus primavara!
Ghiocelul gingas, subtirel la trup si cu clopotelul delicat a fost ales de catre Zana Primavara sa vesteasca intregii naturi ca domnia zapezii a luat sfarsit.
Undeva intr-un taram ascuns, Craiasa Zapezii imbracata intr-o rochie cusuta cu ace de gheata si impodobita cu stelute argintii se pregateste sa plece.Primavara incepe sa coboare grabita din caleasca ei in culori de curcubeu.
La revedere, dulce iarna! Bine ai venit, duce primavara!

Vestitorii primaverii

Iarna a trecut si a venit primavara cu raze calde si mangaietoare. Copiii s-au bucurat ca ies din pamantul inghetat ghioceii, vestitorii primaverii. Afara, ghiocelul pare un fulg de nea prins intr-un ac de iarba.
El isi trezeste vecinii: viorelele, brandusele, brebeneii si toporasii, florile primaverii. Soarele saruta cu mare drag si mare blandete vestitorii primaverii.

De asemeni la primul suras al soarelui, ghiocelul isi deschide petalele si da la iveala o floare alba ca neaua. 
Ghiocelul este floarea care deschide usa primaverii.
Natura incepe sa se trezesca la viata, animalele padurii incep sa iasa din adaposturile in care au stat toata iarna si pasarelele ciripesc vesele.
Primavara este considerata anotimpul florilor si pomilor inverziti. Toata lumea se bucura de venirea primaverii.

Ghiocelul

Soarele cald mângâie natura cu razele sale luminoase. Stratul de zăpadă a dispărut aproape complet din grădină. Ici-colo apar petice de pământ umed. Mici firişoare de verdeaţă scot capul la lumină şi se îmbată cu razele blânde ale soarelui de martie. Din iarba presărată pe alocuri, un ghiocel face ochii mari. S-a trezit din lunga hibernare şi se uită la cerul senin. Priveşte în jur buimăcit de somn, iar apoi îşi desface clopoţelul gingaş şi alb. Tulpiniţa verde îi tremură uşor în adierea vântului, dar se bucură de fiecare gură de aer proaspăt pe care o respiră. Ghiocelul priveşte în ochi soarele strălucitor, iar soarele îi răspunde cu sclipiri sidefii. Bucuros că prietenul său soarele este afectuos, ghiocelul îşi strigă fraţii. Ca la un semn grădina se umple de ghiocei mici abia înfloriţi. Aceştia cresc văzând cu ochii, câlcând în picioare şi ultimele pete de zăpadă. Brusc, grădina devine veselă şi zâmbeşte la vederea mulţimii de ghiocei. Aceştia se prind într-un dans de lumină şi culoare şi cântă în cor, plini de viaţă, că a venit primăvara. Anunţul venirii primăverii este auzit de toată grădina, care se trezeşte la viaţă. Aceasta mulţumeşte ghioceilor că au dat semnalul venirii primăverii şi se pune pe înverzit fiecare copac, tufă şi alte plante.

Ghiocelul

Soarele isi face loc printre nori cenusii.El trimite cateva raze spre intinderea argintie.Haina alba a pamantului se destrama in firicele subtiri.
-Cling!Cling!se aude un glas cristalin.
-Cine esti?
Din pamantul umed si negru a rasarit o suava floricica.Floarea cristalina vorbea cu un glas subtire si mic:
-Eu sunt vestitorul primaverii,cel care aduce venirea anotimpului Primavara.
Soarele spuse imediat dupa vorbele ghiocelului:
-Eu sunt soarele cu razele aurii care te-am ajutat cu lumina delicata ca sa cresti o floare frumoasa.
-Soare,eu sunt trist deoarece florile cele diferite cu splendoarea mea ,ele se retrag razand intre ele fara mine,floarea Primaverii.
-Dar tu esti cea mai delicata floare,trezesti la viata intreaga natura.Esti mult mai adorata decat mine un soare.
-Cum asa,tu esti mingea de aur si aerul devine arzator ,pulberea de aur,caci fara tine nu as fi ajuns ce sunt.
-Si o sa fiu mereu aproape de plăpândul ghiocel care isi  scoate  clopoţeii de sub zăpadă şi vesteste primăvara.
Peste 5 zile frumusetea nemaintalnita a ghiocelului a devenit in toata gradina ,mii de ghiocei draguti.
In  natura este multa frumusete ,sarbatoare,veselie    si culoare peste toata intinderea.Primavara cea voioasa scoate ursul din barlog.Peste tot locul sunt flori de paradis. Pomii sunt incarcati de lumina soarelui arzator ,fluturii ii vezi in orice floare din gradina fermecatoare.